the freeman courtyards

The Freeman Hospital in Newcastle was designed by Anshen+Allen Architects. It accommodates the Northern Centre for Cancer Treatment and a Renal Centre. Both clinical buildings have large enclosed courtyard gardens designed by the artist in collaboration with Southern Green landscape architects who also produced the site wide landscape masterplan for all external spaces. The facility won the Architects for Heath Best Hospital Design Award of 2009.

The NCCT’s large pink granite pods, filled with the rich textures of architectural planting, can be accessed both at ground level and viewed from above by patients, staff and visitors. The structural planting of the Renal Courtyard provides views of interest for patients undergoing dialysis while also giving them privacy from the users outside. The choice of planting in both courtyards was guided by seasonal sunlight studies that demonstrated the weather dependent movement of light and shade through each day.